woensdag 12 juni 2013

Zalmquiches geïnspireerd op Kokker-ellen

Geïnspireerd op foodie Ellen van Kokker ellen, maakte ik vandaag mini zalmquiches.
Ellen is een kook duizendpoot. In haar gezellige huiskamer en goed geëquipeerde keuken in Gentbrugge geeft ze kookworkshops voor allerlei gelegenheden. Op woensdag hoef je niet zelf aan de kookpotten te staan zwoegen en steek je je benen onder tafel in haar huiskamerrestaurant. Aan een schappelijk prijsje schotelt Ellen elke week een nieuw menu voor gaande van Belgische, Franse, Arabische, Thaise keuken, je drank breng je zelf mee. Jammer dat ze niet dichter in de buurt woont of ik was er klant aan huis.

 

Ik deed er ooit een kookworkshop met enkele vrienden en we kozen voor het seizoen aanbod thema. Ellen's kook stijl past helemaal in mijn kookfilosofie: eerlijke en verse ingrediënten, makkelijk te bereiden, veel verse kruiden, zij is een beetje de vrouwelijke Vlaamse Jamie Oliver. Niet alleen was het een super gezellige avond, ik hield er ook een paar niet te versmaden recepten aan over. Eén van de gerechten, baderdeegtaartjes met ham gebruikte ik als inspiratie. Ik verving de ham door gerookte zalm en voegde nog eieren en room toe aan de taartjes, of met andere woorden een quiche dus.

Benodigdheden:
6 plakjes gerookte zalm
vel bladerdeeg
doosje kerstomaatjes
200 ml room
2 eieren
verse basilicum
peper en zout



Uit één vel bladerdeeg haalde ik voldoende deeg voor 6 vormpjes.
Plooi het deeg in de beboterde vormpjes
Leg er stukjes fijn gesneden gerookte zalm op
Leg daar vier halve kerstomaatje op
Overgiet met een mengsel van 2 eieren met 200 dl room, peper en zout
Bestrooi met verse basilicum
en nog een goeie draai van de pepermolen
Ziehier mijn poging tot humor in de keuken, :-)
Smile


20 minuten in een oven van 180 C


Serveer met een groene sla
Ik maakte een dressing van magere yoghurt, mayonaise, mosterd, citroensap, peper en zout.



2 opmerkingen: