Ik leerde dit receptje zo'n 12 jaar geleden en na aanschaf van bamboe matje (te verkrijgen in supermarkt) en nodige ingrediënten, sloeg ik zelf ook aan het rollen. Het duurt een tijdje voor je er mee weg bent dus het is echt noodzakelijk dat iemand het je voortoont maar ondertussen ken ik de kneepjes van het vak, in die mate dat ik het in mijn haast soms wat slordig maak. Het is belangrijk dat je de sushi niet te vol propt en dat je goed aandrukt bij het rollen zodat de rijst overal even strak zit.
Trouwens mijn eerste susi roll mislukt, net zoals een eerste pannenkoek, altijd.
Benodigdheden:
sushi matje
nori vellen
sushi rijst (maar met gewone lukt het ook), koken zoals op de verpakking
avocado
3 eieren
soja saus
komkommer
paprika
krab staafjes maar je kunt het ook met bijvoorbeeld reepjes gerookte zalm
Maak een omelet met de eieren en soja saus
Snijd al je groentjes, de krab en de roerei in fijne reepjes
Maak je rieten matje nat en wring uit
Leg je nori vel met de ruwe kant naar boven op je matje
Schik daar de rijst op, wrijf open maar een beetje rand over om goed dicht te kunnen plakken.
Leg de ingrediënten soort per soort dicht bij mekaar aan de linkerkant van je rijst
en nu komt het moeilijkste werk: rol je matje op tot net over de groentjes, zorg dat je goed aandrukt
rol je matje een beetje terug en rol de nori verder op met een nieuw stukje van je matje
en de rol is geboren:
Snijd de sushi rol in schijfjes, let op dat je mes scherp is. Soms helpt het om in het midden te beginnen snijden om zo meer schijfjes te hebben, de uiteinden zijn altijd wat verloren
maak als dipsaus een mengeling van mayonaise en wasabi pasta maar ook soja saus serveer ik er altijd bij
Geen opmerkingen:
Een reactie posten