woensdag 20 november 2013

Adembenemend Berlijn

Halllooo, na de grote stilte, ben ik hier terug met een dikke boterham of zou ik zeggen curryworst, want we zijn net terug van een deugddoend verlengd weekend Berlijn, jawohl.
Berlijn kan naar mijn gevoel niet meedingen naar prijs voor mooiste Europese hoofdstad maar op gebied van boeiend, vernieuwend, spannend en interessant, staat het bij mij wel met stip op 1.
Ons hotel lag, oh joy, in de hippe buurt Friedrichshain, een walhalla van eetadresjes, bars en 'ja daar valt het woord' hippe winkeltjes.
Maar gezien het een koppel reis was, moest ik mijn innerlijke shop godin bedwingen en werd er ook bezocht, bekeken en gewandeld.
Mijn algemene bevindingen over Berlijn:
- sobere stad met een grote 'underground' sfeer
- veel fietsen, veel kinderen, veel jonge gezinnen, veel jongeren. Berlijners boven de 40 maak jullie bekend!
- wil je opgaan in de Berlijnse massa, kleedt je dan als volgt: een lange groene parka, een oversized muts, kickers en een rugzak met leren riempjes. Ik maakte er echt een sport van de groene parka's te tellen (tot grote ergernis van wederhelft)
- om de metro - S-bahn - te nemen moet je echt over een schematisch inzicht beschikken want het is geen lachertje, wat was ik gelukkig dat ik deze dankbare taak aan mijn eega kon overlaten.
- eten is erg betaalbaar
- Berlijn is op bepaalde plaatsen echt een gigantische bouwkeet, bewijs daarvan de roze en blauwe buizen die het grondwater weg pompen

En hier volgt ons reisverslag

Dag 1:
Lunch dichtbij ons hotel in Milch und Zucker, http://www.milchundzucker.eu/warschauer-strasse.html een zalig zondig gezonde lunch bar. Ik nam de haloummi sla en detox sap en mocht op verbod van mijn eega geen foto nemen van mijn bord want hij vindt dit een onnozele hype, en soms moet ik hem echt wel gelijk geven, dus jullie zullen mij moeten geloven, het was lekker en origineel.
Na de hotel incheck, op naar de buurt Kreuzberg waar we het Judisches museum bezochten. De naam van het museum doet vermoeden dat het gewijd is aan de holocasut maar dit is slechts een aspect. Het museum is vooral een reis doorheen de geschiedenis van het jodendom, opgesplitst in verschillende thema's. Persoonlijk kan dit thema mij niet zo boeien maar het gebouw op zich, ontworpen door architect Daniel Libeskind, is een waar genot voor architecturale junkies.
Niet ver van Judisches museum bevindt zich de Oranienstrasse waar je veel winkeltjes, bars en turkse restaurants tegen komt. We dronken er iets in bar Luzia; http://www.luzia.tc/
's Avonds aten we een wereld hap in onze buurt Friederichshain en spotte ik onder andere hoe het Berlijnse jonge volkje zich 's avonds uitdost, hierbij wil ik jullie het beeld van de jongen aan tafel met ski band op het haar zeker niet onthouden. Hoe kun je op zo'n manier een serieus gesprek voeren, bewonderenswaardig hoe zijn tafelgenoten hun lach konden bedwingen.

Dag 2:
We boekten een fietstocht 'Berlin highlights' met Nederlandstalige gids Niels bij Berlin on Bike. Afspraak aan Kultur brouwerij in wijk Prenzlauer Berg. Een Vlaams Nederlands allegaartje verzamelde zich en met een groep van 10 man fietsten wij de stad in. Uber interessante tocht met veel weetjes en getuigenissen over de de val van de muur, toevallig die dag ook de herdenking. Een koffie met een groot stuk taart dronken we in Clarchens balzaal, een gebouw waarvan enkel de achtergevel de tweede wereldoorlog overleefde en waarvan de authentieke spiegelzaal de grandeur van vroeger uitstraalt. En naar het schijnt zou daar ook een deel van Inglorious bastards zijn opgenomen.
Om 16u45, volgens Deutsche grundlichkeit werden we verwacht voor een rondleiding in de koepel van de Reichstag. De veiligheidsmaatregelen waren echt wel lachwekkend, metaaldetector, jassen, sjaals door de scanner en in aparte compartimenten per groep naar boven gaan (ik hoor jullie al denken) maar de Reichstag is echt wel de moeite om te bezoeken, het zicht op Berlijn en het parlement die je beneden door de glazen wand ziet liggen, hoe het verlucht en verwarmd wordt, is echt een staaltje Duitse perfectie
's Avonds boekten we een tafeltje in restaurant Sage http://www.sage-restaurant.de/cms/aan de Spree in wijk Kreuzberg . De zaak zat binnen de kortste tijd afgeladen vol. De bediening was efficiënt en overdadig: iemand om de tafel aan te wijzen, iemand om de drank op te nemen, iemand om de bestelling op te nemen en iemand om het eten te brengen en alles zo schnell. Maar het was lekker, we namen chef's verrassingsmenu. 's Zomers hebben ze ook een strandbar waar er regelmatig concertjes plaats vinden. Tip: zeker met z'n tweetjes naar de mannen en vrouwen wc gaan, was je handen en kijk dan wat er gebeurt.

Dag 3:
Dilemma dilemma, twee rommelmarkten op zondag. Wij kozen voor het Am Mauernpark (het andere was op Boxhagener platz). Het Am Mauernpark is echt zeer groot met brocante veel prullen, souveniers, juweeltjes, en lekkere eetstalletjes. En in de warmere periodes vinden er ook karaoke samenkomsten plaats, dixit gids Niels.
Daarna het moderne Berlijn; Potzdam met indrukwekkende Sony Center, Alexanderplatz, Gendarmenmarkt en het Museuminsel. Aan het museuminsel vindt elke zondagnamiddag een snuffelmarktje plaats aan de oevers van de Spree. Daar kochten we bij een sympathieke Nederlandse cartoonist deze grappige prenten, check it out: facebook.com/bigbunnies
's Avonds een verwarmende curry in Punjabi restaurant in Friedrichshain en een cocktail na voor €4!

Dag 4:
Shopping tocht door wijk Friedrichshain met gids 100% Berlijn. Belangrijk om weten is dat tot mijn grote ontsteltenis de winkeltjes pas om 11u open gaan maar wel doorlopend open zijn. En ook niet onbelangrijk, wil je dit net als ik met uw man ondernemen, dat er voor elk winkeltje een bank tegen de gevel staat. Slimmerds die Duitse vrouwen.
Deze winkels bleven mij het meest bij:
www.aufschnitt.net, een ontwerpster stelt er haar knuffelbare curry, lever en salami worsten voor in ware beenhouwer stijl met koeltoog.
www.bigbrobot.de, in deze winkel kon ik heel lang vertoeven, originele hebbedingetjes maar vooral veel grappige boeken met mooie foto's, strips, posters
en verder heel veel tweedehandswinkeltjes met kleren en brocante. Jammer dat ik enkel handbagage kon meenemen. I'll be back.
Daarna nog een stukje geschiedenis meegepikt in East side galery, Friedrichshain, het langst overgebleven stuk muur van 1,6 km, toeristische trekpleister maar daarom niet minder beklijvend.
Als laatste hapje Berlijn, de obligatoire curryworst met een wel heel enthousiaste eigenaar.

Praktisch:
Hotel Comenius, basic hotel maar netjes en goed gelegen.http://www.hotel-comenius-berlin-city.de
Vlucht: Easy jet, vertrek 9u, aankomst 10u30, vertek 17u, aankomst 18u
Welcome Card Berlin waar je onbeperkt metro, tram en bus mee kan nemen volgens aantal dagen die jij aangeeft. Kochten we aan in luchthaven.
Reichstag, verplicht 2 dagen op voorhand te boeken, anders kom je er echt niet in; http://www.bundestag.de/kulturundgeschichte/architektur/reichstag/
Berlin on bike met mogelijkheid tot Nederlandstalige tour http://berlinonbike.de/nl/
Ik nam reisgidsen Marco Polo en 100% Berlijn mee

 
 


 
 
 
 
 
 
 
  

 


 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten