woensdag 9 oktober 2013

Waar naartoe met kinderen

Mijn kinderen zijn met hun 10 jaar en aan elke vinger een hobby ondertussen veel te druk bezet om met mama ergens heen te gaan maar toen ze klein waren, trok ik Belgen land rond op zoek naar de leukste adresjes en ondervroeg ik alle andere ouwe rotten in 't vak. Meeste van deze uitjes bevinden zich in een straal van 60 km rond Brugge maar ook daarbuiten hebben we leuke dingen beleefd. Je zal er geen indoor pretparken plopsa parken of andere consoorten aantreffen, niet dat ik deze volledig schuw maar ik vermoed dat iedereen die al kent.

1. Kijkboerderij de Pierlapont in Loppem, ga de boer op, aai de kalfjes, speel op de hooizolder, maak een wandeling langs het educatief parcours of in het maisdoolhof (enkel in augustus en september). Je kan er ook in groep deelnemen aan een thema activiteit, ideaal voor verjaardagsfeestjes.

2. Graaf Visart park in Brugge: verkeer -en speelpark. Breng er dus zeker je fiets mee en laat je kinderen zalig slalommen of spelen in de prachtige speeltuin met grillige boom vormen.

3. Technopolis in Mechelen, ga zelf aan de slag als uitvinder. Vooral het kinder doe dorp is erg plezant. Leer een wiel wisselen, bouw een mega knikkerbaan, red een patient met de ambulance inclusief defibrillator 4. Domein prins Karel in Raversijde, via een tour met audifoon loop je langs het best bewaarde stuk van de Atlantic wall in een ongerept stukje duinen landschap met uitzicht over woeste zee. Soldaten taferelen zijn er nagebouwd, kanonnen en ander geschut tref je langs het parcours aan. Eecht een coole jongens activiteit.

5. Krekeltje in Eede (Nl), kinderboerderij met trampoline park en een apart klimdorp en labyrint.

6. Potiniere in De Haan, neem fietsjes mee of huur een go cart bij Catrysse en laat je kinderen toertjes rijden terwijl jij een centraal overzicht behoudt in de tea room in het midden van dit park, in hartje De Haan.

7. Speeltuin van Bulskampveld in Beernem, groot en mooi aan de voet van het kasteel die ook een bezoekje waard is. Ook het bos is groot en heeft verrassende wandelingen.

8. Moeder Siska in Knokke, puur jeugd sentiment. Laat de hartjes wafels smaken terwijl de kinderen de grote en gevarieerde speeltuin ontdekken.

9. Zwembad De Alk in Wingene, veel goedkoper dan het duurdere sub tropische zwemparadadijs en leuker dan een rechttoe rechtaan gemeentelijk zwembad. Het water is er warm en er zijn verschillende zwembaden volgens de leeftijd, vooral voor kleintjes. Het kan er erg druk zijn.

10. Sportoase Duinenwater in Knokke, onlangs geopend en erg te doen van prijs, sauna's, jacuzzi, golfslagbad, 3 glijbanen, allemaal in hetzelfde complex. En voor de uitslovers ook een olympisch bad om baantjes te trekken

11. Natuurcentrum van Beisbroek, ontdek hoe een mierennest er in doorsnee uitziet, kruip als een mol door de onderaardse gangen of bestudeer een vlinder onder een microscoop in het labo. Je kan er ook een uiteenzetting van het planetenstelsel bijwonen maar voor kinderen vond ik het persoonlijk nogal ingewikkeld. Het natuurcentrum ligt te midden de bossen van Beisbroek waar men mooie wandelingen kan maken

12. Minerva bootjes in Gent, huur een elektrisch bootje en waan je tussen de beau monde van St Martens Latem. Dromen mag13. Koninklijk Legermuseum Brussel, een mega collectie vliegtuigen in een prachtige hangar voor een prikje te bezoeken. Sla het saaie koninklijke gedeelte over en ga meteen de talrijke vliegtuigen bewonderen, je raakt er echt niet op uitgekeken14. Bozar Brussel: altijd wel wat te beleven, laat je kinderen  zelf foto's nemen van wat zij het liefst zien, kunst is niet moeilijk15. Huis van Alijn in Gent: doe de zoektocht doorheen het volkskundig museum maar tracht zeker ook een voorstelling van Pierke Pierlala mee te pikken, reserveren noodzakelijk. En voor de mama's: het museumwinkeltje ernaast heeft toffe hebbedingetjes en  nadien zondigen in de cup cake shop van 'Julie's house' een beetje verderop.

16. Het Paleis in Antwerpen: mooie kindervoorstellingen, vooral muzisch. Check de website.

17. Bakkerijmuseum in Veurne: het museum is ok, of toch wat men van een bakkerijmuseeum kan verwachten maar veel leuker is de workshop om zelf een broodje te mogen bakken onder leiding van een bakker, leef je uit in het kneden in je eigen fantasie, (enkel op reservatie)

Maar het aller aller leukste wat we ooit deden kwam van onze noorderburen: De Spelerij in de Veluwe, een alternatief pretpark gebouwd door een kunstenaar die een speel functie gaf aan alledaags materiaal en midden in dat speeldorp staat een atelier waar elk kind aan een werkbank aan de slag kan met hout, karton, papier, metaal. Ik verzeker je, een dag is nog nooit zo snel voorbij gegaan als toen. Ideaal voor kinderen van 5 tot 12, maar ook de mama's en papa's vervelen er zich gegarandeerd niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten